Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11343
Dodano: 10.04.2011
Odsłon: 11601
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Zetrzeć buraki i marchewkę na tarce o dużych oczkach. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki, marchew, orzechy i rodzynki. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, powoli i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do blachy o wymiarach 29x33 (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą), piec w temp. 180 stopni ok. 1 godziny.
Ugotować budynie na ptysiu lub kubusiu. Przestudzony placek przekroić na pół. Przełożyć budyniem. Można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub stopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

dorcia41 17 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Ciasto smakuje rewelacyjnie, tylko że za drugim razem spróbuje buraki zetrzeć na drobniejszych oczkach, za przepis 5-ka :))))0 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
akurat z Pysia robiłam i rzeczywiście był malinowo-poziomkowy :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
To najbardziej oryginalne ciasto jakie widziałam :) A Kubuś był czysty marchwiowy czy z malinami ? (bo na zdjęciu masa ma lekko malinowy odcień)0 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Lubie eksperymentować. Na pewno zrobię to ciacho.0 Kto głosował? | Odpowiedz

mien1985 10 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Dziękuję za odpowiedź :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 10 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
tak, dokładnie...pysio należy użyć zamiast mleka i nic absolutnie się nie przypala :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

mien1985 10 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ekscytujący, intrygujący przepis, ale mam pytanie jak to ugotować budyń na soku marchwiowym? Rozumiem że trzeba go użyć zamiast mleka, ale czy to się nie przypala??0 Kto głosował? | Odpowiedz