Desery Przepis na:
Ciasto Marlenka

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 182
Dodano: 03.06.2016
Odsłon: 2916
Składniki
- 600g mąki pszennej
- 120 g masła
- 250g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
- 1 łyżeczka octu
- 2 duże jajka
- puszka masy kajmakowej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 250g masła
- 500 ml mleka
- 75 ml śmietany kremówki 30%
- 75g czekolady mlecznej
- ok. 80g posiekanych orzechów włoskich
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ciasto:
Masło, miód i cukier puder rozpuszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć jasno żółty kolor.
W miseczce mieszamy sodę z octem, gdy zacznie się pienić natychmiast należy dodać do masy.
Wszystko gotujemy na małym ogniu, po paru minutach zacznie zmieniać się kolor na pomarańczowo brązowy.
Masę zdejmujemy z ognia i mieszamy około 5min. aby trochę przestygła. Następnie dodajemy jajka cały czas mieszając energicznie, musimy uważać aby jajka nam się nie ścięły.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę, UWAGA: z ciastem pracujemy póki jest ciepłe.
Kiedy ciasto będzie gęste wykładamy na stolnicę i zagniatamy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część należy rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na średnią blachę (25cm na 30cm).
Cienkie blaty pieczemy w piekarniku 180 stopni ok. 10 minut. -
Krem:
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy z masą kajmakową.
Do masy maślanej dodajemy wolno ostudzony budyń i ucierać na puszysty krem.
(Masa może być dość płynna, ale nadmiar wilgoci zostanie wchłonięty przez ciasto.) -
Polewa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę przelewamy do małego garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia następnie zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do powstania gładkiego czekoladowego sosu. -
Wystudzone blaty smarujemy masą, wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
Gotowe ciasto odstawiamy na około 12 godzin.
Komentarze do przepisu (0)