Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marmurkowe z rabarbarem

Ciasto marmurkowe z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2964

Dodano:

Odsłon: 3871

Ciasto ucierane dwukolorowe, czarno - białe. Ciasto zrobione na oleju, już samo w sobie wilgotne, więc nie potrzebujące żadnych kremów czy galaretek. Ciasto marmurkowe dobrze znane ale niekoniecznie w zestawieniu z owocami.

Składniki

  • 5 jaj
  • 3/4szkl. oleju
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 32g cukru waniliowego
  • 1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • kilka kropel olejku śmietankowego do ciast
  • ok. 300g rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru do zasypania rabarbaru
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto marmurkowe z rabarbarem

Przygotowanie

  1. Jajka i olej do przygotowania ciasta wyjęłam sobie wcześniej aby osiągnęły temperaturę pokojową. Łodygi rabarbaru bez liści umyłam i osuszyłam. Te starsze i grubsze obrałam. Wszystkie pokroiłam na kawałki ok. 2-3cm długości. Rabarbar przełożyłam do miski i zasypałam go ok. 2-3 łyżkami cukru. Zamieszałam i odstawiłam na około godzinę. Jajka wybiłam do miski. Wsypałam do nich cukier waniliowy i 3/4 szklanki cukru kryształu i ucierałam mikserem do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, dolałam do jajek olej. W oddzielnej misce przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawałam powoli do utartych jajek miksując na niskich obrotach miksera. Można też wmieszać ją łyżką. Na koniec do ciasta dodałam olejek śmietankowy i wymieszałam jeszcze raz. Uzyskane ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Do jednej części dodałam czubatą łyżeczkę gorzkiego kakao i wymieszałam dokładnie. Tortownicę kwadratową o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładałam na przemian po łyżce ciasto jasne i ciemne aż do skończenia obydwu. Na wierzchu ciasta poukładałam kawałki rabarbaru. Ciasto piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam już poza piekarnikiem na metalowej kratce nakryte ściereczką bawełnianą. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń