Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1962

Dodano:

Odsłon: 19802

Pyszne ciasto czekoladowe z orzechową wkładką i masą budyniową.

Składniki

  • składniki na biszkopt: 7 jaj wielkość L 3/4 szklanki cukru 150 g mąki tortowej 4 łyżki kakao 1 szczypta soli
  • składniki na ciasto orzechowe: 5 dużych białek 3/4 szklanki cukru 250 g orzechów włoskich 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki zie
  • składniki na krem: 750 ml mleka 2 duże cukry waniliowe 5 dużych żółtek 1/2 szklanka cukru 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej kostka
  • składniki na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka
  • a ponadto: zimna kawa z 2 łyżeczek – na poncz wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt kakaowy:
    Mąkę mieszamy z kakao, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie do piany dodajemy pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Do masy dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Do wyłożonej papierem blaszki (sam spód) przelewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 160 st. C.

  2. Biszkopt orzechowy:
    Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Orzechy siekamy na drobne kawałki, mieszamy z mąkami i dodajemy powoli do piany z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
    Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem(tak jak uprzednio) i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez 30 minut.

  3. Masa budyniowa:
    500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukrów, pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i mąką. Do gotującego się mleka, wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie. W między czasie nie mieszamy budyniu.
    Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy małymi porcjami zimny budyń.

  4. Polewa czekoladowa
    Rozpuszczamy masło w małym rondelku, następnie dodajemy cukier i mleko. Kiedy cukier się rozpuści, rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao, mocno mieszamy. Polewa jest gotowa.

  5. Złożenie ciasta
    Kakaowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Jedna część zostawiamy, to będzie spód ciasta. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy połową masy, przykrywamy biszkoptem orzechowym, smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem kakaowym, nasączamy ponczem. Wierzch ciasta polewamy chłodną polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń