Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane ciasto z maślanym sosem – po prostu rozpływa się w ustach! Ciasto maślane Kentucky nie jest zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo jest wyśmienite. Przekonaj się!
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6629
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 118
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 865
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2241
Królowa grilla :)
Odsłon: 1693
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6629
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 118
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 865
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2241
Królowa grilla :)
Odsłon: 1693
Składniki
Cukier i miękkie masło ubij. Gdy otrzymasz jasną i puszystą masę, możesz rozpocząć dodawanie jajek – po każdym dodanym dokładnie zmiksuj całość na średnich obrotach.
Maślankę wymieszaj z naturalnym ekstraktem waniliowym, a mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodawaj naprzemiennie partiami maślankę z wanilią i mieszankę mąki z proszkiem i sodą. Miksuj całość na niewielkich obrotach aż do połączenia składników.
Formę do babek posmaruj dokładnie olejem i przełóż do niej gotowe ciasto. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 55-60 minut. Pamiętaj, by nie otwierać drzwi piekarnika w trakcie pieczenia. Ciasto wyjmij dopiero po około 10 minutach od wyłączenia grzałek.
Wszystkie składniki na sos (poza ekstraktem waniliowym) umieść w rondelku o grubym dnie i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Nie dopuszczaj do zagotowania się sosu. Gdy zdejmiesz sos z palnika, dodaj do niego ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Gdy ciasto przestygnie, nie wyciągaj go z formy, ale zrób w nim dziurki przy pomocy długich wykałaczek. Nie przebijaj ciasta na wylot, dziurki mają sięgać do około ¾ wysokości ciasta.
Do każdej z dziurek wlewaj sos (np. łyżką, pipetą czy strzykawką cukierniczą). ¼ sosu zostaw – użyjesz go do posmarowania wierzchu ciasta, dlatego nie martw się, jeśli na tym etapie część sosu spłynie na wierzch babki.
Gdy już wlejesz sos do otworów, odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. Wówczas podgrzej pozostałą część sosu i posmaruj nim maślaną babkę Kentucky. Sos będzie wsiąkać w ciasto. Deser odstaw na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jednak smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.