Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Maszkiecik

Ciasto Maszkiecik

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 1307

Kokos, mak, owoce, biała czekolada i galaretka. W tym cieście jest wszystko, aby porządnie sobie pomaszkiecić!

Składniki

  • CIASTO KOKOSOWE:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka kokosowa - 70g
  • Cukier - 100g
  • Wiórki kokosowe - 60g
  • Kefir (lub jogurt naturalny) - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Jajko - 3szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • BISZKOPT Z MAKIEM:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajko - 6szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mak - 50g
  • MASA BIAŁA:
  • Jogurt grecki - 400g
  • Biała czekolada - 1 tabliczka
  • Mleko w proszku - 50g
  • MASA OWOCOWA:
  • Wiśnie w cukrze - 500g razem z zalewą
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Wódka - 1 kieliszek 25g
  • DODATKOWO:
  • Owoce w puszce (w syropie) - 1 puszka (400g)
  • Galaretka - 1szt - dowolny smak
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Maszkiecik

Przygotowanie

  1. Używałam blachy 35x45cm

    CIASTO KOKOSOWE:

    Składniki sypie mieszamy osobno, suche osobno. Wszystko razem łączymy. Wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Po ostudzeniu ciasto nasączamy syropem z owoców w puszce.

    BISZKOPT:

    Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy mąki, mak i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy masę do natłuszczonej blachy (można blachę lekko obsypać bułką tartą) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu nasączamy ciasto syropem z owoców w puszce.

  2. MASA BIAŁA:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z jogurtem greckim i mlekiem w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    MASA OWOCOWA:
    Wiśnie w zalewie podgrzewamy. Jeśli używacie świeżych lub mrożonych wiśni zalejcie wodą i dodajcie cukru do smaku. Kiedy zbliżają się do wrzenia dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszamy. Trzymamy na małym ogniu około minuty. Mieszamy cały czas, aby masa się nie przypaliła. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki (zależy ile będzie zalewy). Po zdjęciu z ognia dodajemy wódkę i jeszcze raz mieszamy.


    Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy.

    Składamy ciasto:
    Na blat kokosowy dajemy masę owocową, masę z jogurtów, biszkopt. Na górę wykładamy owoce z puszki i galaretę (musi być już dość gęsta, aby nie spłynęła z ciasta).

    Całość wkładamy do lodówki. Musi poleżeć całą noc.
    Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń