Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1092
Dodano: 09.05.2010
Odsłon: 38212
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotować ciasto: jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szkl. cukru. Żółtka utrzeć z 0,5 szkl. cukru, dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy, jabłka, na końcu ubitą pianę z białek. Wymieszać, wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą . Piec w średnio nagrzanym piekarniku aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów.
Przygotować masę budyniową: ananasy odsączyć z zalewy. Do zalewy dolać wody tak by było pół litry. W 1/3 szkl. rozpuścić budyń i 1 łyżkę mąki, resztę zagotować z cukrem. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić w odrobinie mniej wody niż jest podane na opakowaniu.
Na ostudzone ciasto wyłożyć budyń, na budyniu ułożyć plastry ananasa (w środek ananasa można ułożyć wiśnie z kompotu lub dżemu), zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (22)

magdzior88 18 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Upiekłam i bardzo dobre:) staje się moim ulubionym ciastem:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

vivi212 18 maja 2011Zgłoś do usunięcia
dobre0 Kto głosował? | Odpowiedz

matylda450 09 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
to ciasto polecam karzdej gospodyni,jest poprostu pyszne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 27 maja 2010Zgłoś do usunięcia
ja piekłam nie całe 45 minut :)A ciacho pyszne :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

edytek 26 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Myślę, że tak. Ale nie ma co się trzymać sztywno temp. i czasu pieczenia, bo napewno zobaczysz jak ciasto odchodzi od brzegów i wtedy będzie ok :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 25 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Czyli piec ok 40 do 50 minut wystarczy???0 Kto głosował? | Odpowiedz

edytek 24 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Ja piekę trochę na wyczucie. Myślę, że tak 150 stopni i piec , aż brzegi będą odchodzić od brytfanny. Pozdrawiam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 24 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Ja planuje to ciasto zrobic na dzien matki :) hihi, br /br /
W srednio nagrzanym pikarniku czyli na ile stopni???
Pytam sie bo za bardzo niewiem. :)
I ile powinno sie mniejwiecej ono piec. :) ??????????? ??????
0 Kto głosował? | Odpowiedz

edytek 18 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

agniesia76 18 maja 2010Zgłoś do usunięcia
upiekłam wczoraj bardzo dobre0 Kto głosował? | Odpowiedz