Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu, niezbyt słodkie, ale wilgotne ciasto z galaretką oraz masą budyniową na spodzie orzechowo-jabłkowym. Przepis zaczerpnięty z książki "101 ciast siostry Anastazji".
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2204
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 964
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2204
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 964
Składniki
Przygotować ciasto: jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szkl. cukru. Żółtka utrzeć z 0,5 szkl. cukru, dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy, jabłka, na końcu ubitą pianę z białek. Wymieszać, wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą . Piec w średnio nagrzanym piekarniku aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów.
Przygotować masę budyniową: ananasy odsączyć z zalewy. Do zalewy dolać wody tak by było pół litry. W 1/3 szkl. rozpuścić budyń i 1 łyżkę mąki, resztę zagotować z cukrem. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić w odrobinie mniej wody niż jest podane na opakowaniu.
Na ostudzone ciasto wyłożyć budyń, na budyniu ułożyć plastry ananasa (w środek ananasa można ułożyć wiśnie z kompotu lub dżemu), zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.