Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto metrowiec.

Ciasto metrowiec.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1424 Ocena: 18415

Dodano:

Odsłon: 1400

Jest to wielokolorowe ciasto pokrojone ukośnie w grubsze plastry, posklejane warstwami kremów, polane po wierzchu polewą czekoladową i posypane posypką lub kokosem.

Składniki

  • CIASTO JASNE:
  • mąka pszenna półtorej szklanki
  • jajka kurze 3 szt.
  • cukier 2/3 szklanki
  • cukier waniliowy 16 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • olej 75 ml
  • woda 75 ml
  • CIASTO CIEMNE:
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajka kurze 3 szt.
  • cukier 2/3 szklanki
  • cukier waniliowy 16 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Kakao pół szklanki
  • olej 75 ml
  • woda 75 ml
  • MASA BUDYNIOWA:
  • mąka ziemniaczana 40 g (2 czubate łyżki)
  • mleko 2 szklanki
  • żółtka kurze 4 szt.
  • cukier 3 łyżki stołowe
  • cukier waniliowy 16 g
  • masło 250 g
  • barwnik czerwony
  • barwnik zielony
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • masło 10 dag
  • cukier puder szklanka
  • kakao 80 g
  • mleko 70 ml
  • OPCJONALNIE:
  • posypka kolorowa do posypania lub wiórka kokosowe
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciast:

    Przygotowujemy ciasto jasne. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodajemy stopniowo olej i wodę. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy keksowej dużej, wysmarowanej margaryną do pieczenia i posypanej bułką tartą. Ciasto w formie wyrównujemy. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy przez kilka minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Upieczone ciasto studzimy na kratce. W ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy ciemne ciasto. Przy gramaturze ciasta ciemnego odejmujemy 3 łyżki mąki a w zamian dodajemy 3 łyżki kakao.

  2. Wykonanie masy budyniowej:

    W półtorej szklanki mleka zagotowujemy cukry, w pozostałej połowie szklanki mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wymieszane żółtka z mąką ziemniaczaną dodajemy do gotującego się mleka. Musimy cały czas mieszać żeby nie powstały kluski. Masa musi być gładka, jednolita, bez grudek. Po ugotowaniu masę studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Do utartej, puszystej masy z masła stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Cały czas miksujemy do połączenia się mas. Masę dzielimy na dwie równe części, jedną zabarwiamy czerwonym barwnikiem a drugą zielonym.

  3. Wykonanie metrowca:

    Ciasto jasne i ciemne kroimy w kromki o grubości 2-2,5 cm, każdy kawałek ciasta smarujemy raz masą budyniową czerwoną , raz zieloną i łączymy je na przemian, kromka z jasnego ciasta, kromka z ciemnego ciasta. Z obu ciast robimy dwa metrowce po około 40 cm każdy. Zrobione metrowce wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

  4. Wykonanie polewy kakaowej:

    W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mleko, cukier puder, kakao. Wszystkie składniki cały czas mieszamy, nie możemy doprowadzić do zagotowania.

  5. Końcowy etap wykończenia ciasta:

    Wyjmujemy ciasta z lodówki, kładziemy je na papier do pieczenia i z góry polewamy je polewą czekoladową. Starajmy się żeby ciasta były w całości polane polewą. Polane ciasta posypujemy posypką kolorową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe ciasto kroimy ukośnie pod kątem 45 stopni. Ciasto przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń