Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto migdałowe z owocami i kokosową pianką

Ciasto migdałowe z owocami i kokosową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 76

Ciasto bardzo łatwe do zrobienia, aromatyczne i wilgotne, smakuje o każdej porze roku.

Składniki

  • mąka pszenna 25 dag
  • mąka migdałowa 2/3 szkl
  • masło zimne 25 dag
  • cukier puder 10 dag
  • żółtka 5 szt
  • ekstrakt migdałowy 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Pianka
  • cukier puder 10 dag
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mąka kokosowa 1 łyżka
  • ocet spirytusowy 1 łyżka
  • wiórki kokosowe 3 łyżki
  • białka 5 szt
  • dodatkowe składniki
  • gruszki 2-3 szt
  • jabłka 1 kg
  • cukier 1-2 łyżki
  • cukier z wanilią 1 łyżeczka
  • cynamon cejloński 2 łyżeczki
  • bułka tarta 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto migdałowe z owocami i kokosową pianką

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy, wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mąki, wlać żółtka i nożem posiekać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 3/4 kruszonki wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i szybko zagnieść ciasto.

  2. Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/37 cm. posypać bułką tartą.

  3. Resztę ciasta wyrobić palcami do powstania kruszonki i pozostawić w chłodnym miejscu.

  4. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z cynamonem i cukrem, wyłożyć na ciasto.

  5. Białka ubić na dość sztywną pianę, dodać cukier puder, ocet i ubijać na sztywno. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Pod koniec dodać mąkę kokosową i wiórki, ubijać przez moment do połączenia się składników. Gotową piankę wyłożyć na ciasto, wyrównać.

  6. Wierzch ciasta posypać przygotowaną kruszonką. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-55 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń