Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieszanka słodkiego i kwaśnego - delikatne, puszyste migdałowe ciasto, słodko-kwaśny rabarbar i odrobina bitej śmietany z ajerkoniakiem.
tortownica 22cm, mikser, 3 miski
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 92
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 92
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z solą i połową cukru. Żółtka ubić na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać masło i sok cytrynowy. W osobnej misce wymieszać mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać. Potem dodać białka, a na końcu dodać rabarbar. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, dolać ajerkoniak. Ostudzone ciasto posypać pudrem i płatkami migdałowymi. Pokroić i podawać z łyżką ubitej śmietany. Smacznego :)