Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Milka

Ciasto Milka

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 2811

Dodano:

Odsłon: 1250

Przepis na bardzo czekoladowe ciasto.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 12 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek maki pszennej
  • Masa biała składniki:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciemna masa składniki:
  • 1 czekolada mleczna
  • ½ czekolady gorzkiej
  • ½ kostki margaryny
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 jajka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Milka

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do ubitej piany po jednym dodajemy żółtka. Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej powoli po brzegach miski wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Jeżeli ciasto wyda nam się za gęste można dodać odrobiny mleka.
    Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub grysikiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 20 minut, lub do momentu, aż wbity patyczek będzie suchy.

    Po upieczeniu gdy już ciasto będzie przestudzone, przekroić na pół.

  2. Wykonanie masy białej:

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać chłodną żelatynę, i dokładnie wymieszać.

  3. Wykonanie masy ciemnej:

    W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Do rozpuszczonej lekko przestudzonej margaryny dodać w kawałkach czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Żółtka roztrzepać widelcem i dodać do przestudzonej ale nie zimnej masy czekoladowej. Na samym końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę i przestudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie mieszamy.

  4. Przestudzony spód biszkoptu wkładamy do formy, na biszkopt nakładamy białą masę. Masę dokładnie wyrównać i położyć drugi kawałek biszkopty. Na górny biszkopt wylewamy ciemną masę. Całość wkładamy do lodówki aby masy dobrze zgęstniały.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń