Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Minotaur to tradycyjny deser o tajemniczo brzmiącej nazwie – trudno dziś ustalić, co ma wspólnego z mityczną postacią. W gruncie rzeczy to biszkopt czekoladowy z dwoma rodzajami kremu – przepyszny, prosty w wykonaniu, znakomity zarówno do popołudniowej kawy, jak i na świąteczny stół.
Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek i ubij je mikserem (na wysokich obrotach) na sztywną pianę.
Nadal miksując (na niskich obrotach) dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
Do masy – delikatnie mieszając ją łyżką do połączenia składników – dodaj partiami przesianą przez sitko mąkę z kakao.
Biszkopt przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 24x24 cm. Piecz 15-20 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 170°C piekarniku.
Przygotuj masę mleczną: cukier rozpuść w mleku w rondelku na wolnym ogniu (tak, by się nie przegotowało).
Miękkie masło utrzyj (na wysokich obrotach miksera) z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Stopniowo (cały czas miksując na niskich obrotach) dodaj do masy przestudzone mleko z cukrem, a następnie mleko w proszku.
Jednolitą masę rozsmaruj na wystudzonym biszkopcie i wstaw do lodówki.
Przygotuj krem czekoladowy: Rozpuść pokruszoną czekoladę w kremówce (w rondelku, na wolnym ogniu). Cały czas mieszaj, by się nie przypaliła. Nie dopuść też do zagotowania śmietany.
Gdy masa czekoladowa przestygnie, zmiksuj ją z serkiem mascarpone na jednolity krem.
Krem wyłóż na masę mleczną.
Pozostaw ciasto Minotaur w lodówce co najmniej na kilka godzin, nim przystąpisz do konsumpcji.
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 59
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 74
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 73
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 138
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 59
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 74
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 73
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 138
Składniki
Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek i ubij je mikserem (na wysokich obrotach) na sztywną pianę. Nadal miksując (na niskich obrotach) dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy – delikatnie mieszając ją łyżką do połączenia składników – dodaj partiami przesianą przez sitko mąkę z kakao. Biszkopt przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 24x24 cm. Piecz 15-20 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 170°C piekarniku.
Przygotuj masę mleczną: cukier rozpuść w mleku w rondelku na wolnym ogniu (tak, by się nie przegotowało). Miękkie masło utrzyj (na wysokich obrotach miksera) z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo (cały czas miksując na niskich obrotach) dodaj do masy przestudzone mleko z cukrem, a następnie mleko w proszku. Jednolitą masę rozsmaruj na wystudzonym biszkopcie i wstaw do lodówki.
Przygotuj krem czekoladowy: Rozpuść pokruszoną czekoladę w kremówce (w rondelku, na wolnym ogniu). Cały czas mieszaj, by się nie przypaliła. Nie dopuść też do zagotowania śmietany. Gdy masa czekoladowa przestygnie, zmiksuj ją z serkiem mascarpone na jednolity krem. Krem wyłóż na masę mleczną. Pozostaw ciasto Minotaur w lodówce co najmniej na kilka godzin, nim przystąpisz do konsumpcji.
Przepisy Desery
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 187
Placki z serka waniliowego
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 597