Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe"Marlenka"

Ciasto miodoweMarlenka

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 2140

Dodano:

Odsłon: 9712

Pyszne ciasto o smaku krówkowym :).

Składniki

  • 150g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek miodu
  • 180g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki octu 10%
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 2 budynie śmietankowe po 40g
  • 3 szklanki mleka
  • 400g masy kajmakowej (temp.pokojowa)
  • 250g masła
  • garść orzechów włoskich i okruchy z upieczonych spodów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto miodowe"Marlenka"

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu.Kiedy budyń będzie stygł,zabierzemy się za robienie spodów.

    w garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka,budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy na gotujące się mleko.Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia.

    W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i miód.W osobnym naczyniu mieszamy ocet i sodę,następnie wlewamy do naszej masy mieszamy i czekamy aż masa stanie się lekko brązowa.zdejmujemy z ognia i studzimy ok.10 minut.

    Do tej masy dodajemy jajka i przesianą mąkę,którą dodajemy stopniowo.Ciasto ma być elastyczne i miękkie.

    Nasze ciasto dzielimy na 6 części w miarę równych :) .Każdą część wałkujemy na cienkie placki wielkości naszej formy do pieczenia.Każdy placek pieczemy osobno przez 7 minut w temperaturze 170C

  2. Po upieczeniu wyjmujemy z formy do przestudzenia.Powinno wyjść 6 spodów miodowych :).Starajmy się zbierać okruszki z ciasta potem się nam przydadzą.

    Kiedy spody stygną bierzemy się za przygotowanie kremu.

    Masło i masę kajmakową trzymamy w temp.pokojowej.Miękkie masło miksujemy do białości.Następnie stopniowo dodajemy masę kajmakową ,mieszamy i po łyżce dodajemy masę budyniową mieszamy.Powstaje nam pyszny i puszysty krem o smaku krówek :).

    Na dno naszej formy do pieczenia dajemy jeden spód ciasta i smarujemy go kremem dość cienko.Na krem nakładamy drugi spód i smarujemy kremem.Tak robimy z każdym spodem.Na samej górze powinna znajdować się cienka warstwa kremu.

    Ciasto z wierzchu posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta i orzechami.wkładamy całość do lodówki najlepiej na całą noc,żeby zmiękło.
    I gotowe.Następnego dnia jest idealnie pyszne :),miękkie i rozpływa się w ustach.Polecam serdecznie ten przepis.

    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń