Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 953

Dodano:

Odsłon: 3189

Miodowe blaty, chrupiące orzechy i krem na bazie budyniu - czego chcieć więcej.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • cukier 1/2 szklanki
  • miód płynny 2 łyżki
  • masło 15 g
  • jajko 1 sztuka
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • Warstwa orzechowa:
  • orzechy laskowe 150 g
  • margaryna 1/4 kostki
  • miód 1 łyżka
  • cukier 1/4 szklanki
  • Krem:
  • mleko 330 ml
  • budyń waniliowy 1 opakowanie (na 1/2 litra mleka)
  • masło 1/2 kostki
  • mielone orzechy laskowe 30 g
  • cukier puder do smaku
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części.

    Cukier, margarynę i miód umieszczamy w rondlu, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty.

    Następnie dodajemy pokrojone na 4 części orzechy i ponownie przez chwilę podgrzewamy.


    Ciasto wykładamy do dwóch form o wymiarach 12x25 cm, na jedno z nich wykładamy przygotowane wcześniej orzechy.

    Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

    Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Studzimy w temperaturze pokojowej.

    Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Słodzimy do smaku cukrem pudrem i mieszamy z orzechami.

    Krem wykładamy na ciasto bez orzechów i przykrywamy drugim plackiem. Schładzamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń