Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodowe blaty, chrupiące orzechy i krem na bazie budyniu - czego chcieć więcej.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416560
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416560
Składniki
Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części. Cukier, margarynę i miód umieszczamy w rondlu, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone na 4 części orzechy i ponownie przez chwilę podgrzewamy. Ciasto wykładamy do dwóch form o wymiarach 12x25 cm, na jedno z nich wykładamy przygotowane wcześniej orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Studzimy w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Słodzimy do smaku cukrem pudrem i mieszamy z orzechami. Krem wykładamy na ciasto bez orzechów i przykrywamy drugim plackiem. Schładzamy w lodówce.