Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowe z herbacianym biszkoptem i musem z truskawek to ciekawe zestawienie, które łączy masa z kaszy manny.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5838
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5273
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5838
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5273
Składniki
Ciasto miodowe: Miód podgrzać i wymieszać z sodą. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać miód, jajka, śmietanę i mus. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/37 cm. nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor.
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i herbatą matcha.
Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Biszkopt wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym bułką tartą.( blaszka ma być takiej samej wielkości jak ciasto miodowe) Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 minut.
Mus truskawkowy: Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, dodać cukier, rozgotować, zmiksować. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać, odłożyć do stężenia.
Krem: Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować. Szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.
Ciasto przekładamy w następujący sposób: 1 blat miodowy 2 połowa kremu 3 tężejący mus 4 pozostały krem 5 blat miodowy Tak przygotowane ciasto obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
Polewa: Wszystkie składniki polewy rozgrzać ciągle mieszając nie dopuszczając do zagotowania. Gdy polewa gładka trochę przestudzić, doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto i posypać startą białą czekoladą.