Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto "morelowa pokusa""
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 304
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 104
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 488
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 304
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 104
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 488
Składniki
Morele umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Poprzecinaj je na połówki i pousuwaj pestki. Jeśli używasz owoców z puszki, przełóż je na sitko i dokładnie osącz z zalewy.
Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Połowę orzechów grubo posiekaj.
Masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasny krem. Nie przerywając miksowania, dodawaj po 1 jajku, na zmianę z 2 łyżkami mąki. Kolejny składnik dokładaj dopiero, gdy poprzedni dobrze połączy się z ciastem.
Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, czekoladą i posiekanymi orzechami. Wszystko wsyp do masy maślano-jajecznej i wymieszaj łyżką, dodając rum. Blachę wyłóż pergaminem. Wylej ciasto. Ułóż morele, wypukłą stroną do dołu.
W miejsca po pestkach powkładaj orzechy. Piecz ok. 30 min w 200 st. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.
Pyszny sos jako dodatek
Ubij 100 ml śmietany kremówki, wymieszaj z 5 dag serka mascarpone i 2 łyżkami ajerkoniaku.Źródło: Tina