Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na kruszonce z beza i porzeczkami.

Ciasto na kruszonce z beza i porzeczkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 180 Ocena: 2199

Dodano:

Odsłon: 2754

Ciasto na kruszonce z beza i porzeczkami to idealne ciasto kawy lub herbaty. Ciasto to możecie zrobić z każdymi innymi owocami i cieszyć się jego smakiem przez cały rok.

Składniki

  • Kruszonka4 żółtka
  • 3 szklanki maki pszennej
  • : 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • około 300 g czerwonych porzeczek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto na kruszonce z beza i porzeczkami.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski wyrobić na sypka kruszonkę. Można to zrobić za pomocą noża lub specjalnej siekaczki do ciasta.

    3/4 kruszonki wysypać na dno tortownicy, wyłożonej pergaminem. Moja tortownica o średnicy 25 cm.

    Na kruszonce wysypać umyte i obrane porzeczki.

  2. Białka ubić na sztywna masę z dodatkiem soli i cukru. Do ubitej piany dodać opakowanie budyniu i całość dobrze wymieszać za pomocą miksera.

    Tak ubita piane wyłożyć na owocach. Całość posypać pozostałą kruszonka.

  3. Ciasto piec w 180 st. C. Funkcja piekarnika góra – dół przez około 50 minut.
    Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń