Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 145
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31328
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 421
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 145
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31328
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 421
Składniki
Białka ubić na pianę. Dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Na koniec dodać wymieszane sypkie składniki i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem formy 21x31 cm z odpinanym rantem i włożyć do piekarnika na ok 25 - 30 min - 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączyć ponczem. Poncz - rum, sok z cytryny wymieszać z 1/2 szklanki wody. Dżem zagrzać w garnuszku i dodać galaretkę. Dobrze pomieszać żeby galaretka się rozpuściła. Wystudzony dżem wyłożyć na ciasto. Na całkiem zastygły dżem wyłożyć krem kajmakowy. Krem - masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo kajmak i alkohol. Na krem kajmakowy wyłożyć bitą śmietanę. Wcześniej śmietanę ubić na sztywno. Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody i wystudzoną oraz alkohol. Wierzch posypać gorzka czekoladą. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego.