Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Niebo z jabłkami i kremem orzechowym na kruchym spodzie to idealna propozycja na święta czy inne okazje.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4049
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11146
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6393
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5424
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13374
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5136
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4049
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11146
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6393
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5424
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13374
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5136
Składniki
Ciasto Do miski wsyp mąkę ,cukier puder, proszek do pieczenia,masło i żółtka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia. Ciasto nakuj widelcem i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Dobrze schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 180 st.
Masa jabłkowa Jabłka obierz zetrzyj na tarce skrop sokiem z cytryny. Przełóż do garnka i smaż aż zmiękną dodaj suche galaretki i wymieszaj. Gorące jabłka wyłóż na ciasto. Zostaw do wystygnięcia.
Zmielone orzechy zalej gorącym mlekiem, wymieszaj, nakryj i odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem dodaj orzechy, wymieszaj , wyłóż na wystudzone jabłka.
Składniki na polewę połącz i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut. Gotową polewą polej ciasto posyp orzechami. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.