Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe ciasto które po upieczeniu odwraca się do góry nogami
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę i odstaw na później. Do żółtek dodaj mleko skondensowane, masło, skórkę i sok z cytryny i zmiksuj. Do masy żółtkowej przesiej mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia, zmiksuj. Dodaj stopniowo pianę z białek i połącz delikatnie za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj grubą warstwą masła. Następnie do tortownicy wsyp borówki i wyrównaj. Na wierzch wylej ciasto.
Piecz w temp. 180°C przez 20 min a następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz przez kolejne 40 min do suchego patyczka. Lukier: cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie potrzeby dodaj więcej soku). Wystudzone ciasto polej lukrem.