Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łączy ono w sobie smak kawy cappuccino oraz orzechów. Jest wilgotne i bardzo smaczne,polecam gorąco :)
CIASTO ORZECHOWE
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy.
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Studzimy i kroimy na dwa spody
KREM
2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.
W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,budynie (proszek)
cukier,cukier waniliowy oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy.W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino.
(przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji)
Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem
Ponczujemy.
Polewa
składniki na polewę dajemy do miski -najlepiej szklanej lub metalowej i umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem,mieszamy do połączenia się składników.
polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Można również udekorować ciasto według własnej inwencji :)
Ja zrobiłam rozetki z masy i powkładałam w nie połówki orzechów.
Ciasto powinno poleżeć noc w lodówce.
I gotowe
Ciasto, które sprawdza się w każdej sytuacji. Połączenie kruchego spodu z del...
Odsłon: 723
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 262
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 85
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 22
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3227
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3463
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 262
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 85
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 22
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3227
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3463
Składniki
CIASTO ORZECHOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Studzimy i kroimy na dwa spody
KREM 2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,budynie (proszek) cukier,cukier waniliowy oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy.W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino. (przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji)
Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem
Ponczujemy. Polewa składniki na polewę dajemy do miski -najlepiej szklanej lub metalowej i umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem,mieszamy do połączenia się składników. polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Można również udekorować ciasto według własnej inwencji :) Ja zrobiłam rozetki z masy i powkładałam w nie połówki orzechów. Ciasto powinno poleżeć noc w lodówce.
I gotowe
Przepisy Desery
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Desery
Pancakes jogurtowe
Desery
EKSPRESOWE CIASTO Z BIAŁEK Z MALINAMI
Desery
Tarta owocowa
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 76
Pancakes jogurtowe
pyszne puszyste Pancakes jogurtowe
Odsłon: 32