Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam smaczne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, a jabłka sprawiają, że jest wilgotne. Ciasto w smaku przypomina piernik, zjadając kawałek sięgniemy zaraz po drugi.
blaszka, miska, maszynka do mielenia orzechów, waga, tarka,
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Składniki
Jabłka obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Orzechy po obraniu skorupek zmielić przez maszynkę do orzechów.
Odważamy 250 g zmielonych orzechów następnie przekładamy je do miski.
Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do połączenia.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wielkości 26/30 cm (blaszka może być mniejsza, ale nie większa, można zrobić w większej blaszce ale wtedy należy powiększyć proporcje składników).
Pieczemy najpierw w temperaturze 180 stopniach przez 30 - 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut (najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta smarujemy dżemem (smak dowolny) i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Podajemy z filiżanką dobrej kawy lub herbatki.