Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam smaczne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, a jabłka sprawiają, że jest wilgotne. Ciasto w smaku przypomina piernik, zjadając kawałek sięgniemy zaraz po drugi.
blaszka, miska, maszynka do mielenia orzechów, waga, tarka,
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4091
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416086
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2772
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4091
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416086
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2772
Składniki
Jabłka obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Orzechy po obraniu skorupek zmielić przez maszynkę do orzechów.
Odważamy 250 g zmielonych orzechów następnie przekładamy je do miski.
Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do połączenia.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wielkości 26/30 cm (blaszka może być mniejsza, ale nie większa, można zrobić w większej blaszce ale wtedy należy powiększyć proporcje składników).
Pieczemy najpierw w temperaturze 180 stopniach przez 30 - 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut (najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta smarujemy dżemem (smak dowolny) i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Podajemy z filiżanką dobrej kawy lub herbatki.