Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zrobiłam najzwyklejsze w świecie ciasto orzechowe z kakao i startym jabłkiem. Początkowo miały być muffinki, ale w końcu zrobiłam ciasto w tortownicy. Ciasto wyszło bardzo smaczne, wilgotne w środku tak jak zaplanowałam.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231718
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4940
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36267
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1410
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231718
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4940
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36267
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1410
        
        
                Składniki
Ciasto robiłam metodą jak na muffinki, czyli oddzielnie łączyłam składniki mokre i oddzielnie składniki suche. I tak do jednej miski wybiłam jajka i roztrzepałam je lekko widelcem. Do tak przygotowanych jajek dolałam mleko i olej i wymieszałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy, zmielone orzechy i kakao. Wymieszane składniki suche przesypałam do roztrzepanych jajek i wymieszałam wszystko łyżką do połączenia składników. Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne i starłam jabłko na tarce na grubych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasta i wymieszałam. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Ciasto można też zrobić w foremce do babki lub w keksówce. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem. Można też polać ciasto roztopioną czekoladą, ale polecam gorzką bo ciasto samo w sobie jest słodkie.