Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zrobiłam najzwyklejsze w świecie ciasto orzechowe z kakao i startym jabłkiem. Początkowo miały być muffinki, ale w końcu zrobiłam ciasto w tortownicy. Ciasto wyszło bardzo smaczne, wilgotne w środku tak jak zaplanowałam.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Składniki
Ciasto robiłam metodą jak na muffinki, czyli oddzielnie łączyłam składniki mokre i oddzielnie składniki suche. I tak do jednej miski wybiłam jajka i roztrzepałam je lekko widelcem. Do tak przygotowanych jajek dolałam mleko i olej i wymieszałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy, zmielone orzechy i kakao. Wymieszane składniki suche przesypałam do roztrzepanych jajek i wymieszałam wszystko łyżką do połączenia składników. Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne i starłam jabłko na tarce na grubych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasta i wymieszałam. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Ciasto można też zrobić w foremce do babki lub w keksówce. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem. Można też polać ciasto roztopioną czekoladą, ale polecam gorzką bo ciasto samo w sobie jest słodkie.