Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe z kremem

Ciasto orzechowe z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3558

Dodano:

Odsłon: 7833

Ciasto na orzechowym biszkopcie, nasączonym kawą, przełożone marmoladą różaną i kremem karpatkowym i oblane czekoladą. Ciasto bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego smaczne i ładnie wyglądające.

Składniki

  • Ciasto orzechowe:
  • 6 jaj
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
  • szczypta soli
  • Nasączenie:
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml wrzątku
  • Przełożenie:
  • ok. 2 łyżki marmolady o smaku różanym
  • 1 krem karpatkowy
  • 400ml mleka
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto orzechowe z kremem

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, ciągle miksując, dodawałam po jednym żółtku oraz cukier kryształ i cukier waniliowy. Miksowałam do rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszałam z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami i przesypałam je do masy jajecznej. Wymieszałam i przełożyłam ciasto do blachy o wymiarach ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto na chwilę pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam je w blaszce.
    Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Kawę i cukier zalałam wrzątkiem i wymieszałam. Ostudziłam. Do miski wlałam zimne mleko. Wsypałam krem karpatkowy i ubijałam mikserem przez 3 minuty tak jak było wskazane na opakowaniu. Pierwszy blat ciasta włożyłam z powrotem do blaszki i nasączyłam połową kawy. Posmarowałam ciasto cieniutko marmoladą. Wyłożyłam równomiernie krem i przykryłam go drugim blatem ciasta. Ciasto z wierzchu nasączyłam resztą kawy. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Czekolada polałam ciasto i odstawiłam je do lodówki, aby polewa zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń