Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto parzone to ciasto znane z takich przysmaków, jak ptysie, karpatka czy eklerki. Otrzymuje się je poprzez zaparzenie mąki pszennej w wodzie z tłuszczem, a następnie połączenie uzyskanej masy z jajkami. Ciasto parzone uchodzi za niełatwe do wykonania. Z tego względu wiele osób – mimo umiłowania do wyżej wymienionych słodkości – rezygnuje z prób ich samodzielnego przygotowania. Zupełnie niesłusznie! Przepis na ciasto parzone jest banalny, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu. Potrzeba jedynie nieco wprawy i cierpliwości przy zaparzaniu mąki, by zaczyn na pyszne eklerki nie zawierał grudek.
Zagotuj wodę w stosunkowo dużym garnku. Rozpuść w niej masło i szczyptę soli.
Zmniejsz ogień do minimum i jednym, energicznym ruchem wsyp do garnka całą mąkę. Podgrzewaj ją, nieustannie mieszając. Z wody, tłuszczu i mąki powinno uformować się gładkie ciasto, z łatwością odchodzące od ścianek garnka. Podgrzewaj je jeszcze kilka minut, cały czas mieszając.
Zdejmij ciasto z palnika i poczekaj aż nieco przestygnie (do około 70°C).
Ciasto przełóż do miski i wyrabiaj mikserem, dodając po kolei po jednym jajku. Finalnie ciasto ma być gładkie, błyszczące, złocisto żółte.
Przełóż ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskaj na przygotowaną wcześniej blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), formując pożądane kształty.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 2oo°C przez około 20 minut. W międzyczasie nie otwieraj drzwiczek piekarnika!
Pamiętaj, że pieczenie ciasta parzonego to nie jedyny sposób jego dalszej obróbki. Możesz też np. usmażyć z niego na głębokim tłuszczu wyśmienite pączki wiedeńskie!
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 67
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 64
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 60
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 67
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 64
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 60
Składniki
Zagotuj wodę w stosunkowo dużym garnku. Rozpuść w niej masło i szczyptę soli.
Zmniejsz ogień do minimum i jednym, energicznym ruchem wsyp do garnka całą mąkę. Podgrzewaj ją, nieustannie mieszając. Z wody, tłuszczu i mąki powinno uformować się gładkie ciasto, z łatwością odchodzące od ścianek garnka. Podgrzewaj je jeszcze kilka minut, cały czas mieszając.
Zdejmij ciasto z palnika i poczekaj aż nieco przestygnie (do około 70°C).
Ciasto przełóż do miski i wyrabiaj mikserem, dodając po kolei po jednym jajku. Finalnie ciasto ma być gładkie, błyszczące, złocisto żółte.
Przełóż ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskaj na przygotowaną wcześniej blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), formując pożądane kształty.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 2oo°C przez około 20 minut. W międzyczasie nie otwieraj drzwiczek piekarnika!
Pamiętaj, że pieczenie ciasta parzonego to nie jedyny sposób jego dalszej obróbki. Możesz też np. usmażyć z niego na głębokim tłuszczu wyśmienite pączki wiedeńskie!
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 47
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 208