Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwa pięknie pachnie i dobrze smakuje. Jest dobrym dodatkiem do ciasta.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 293
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 293
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę usztywnić cukrem . Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą. Pieczenie 180 stopni - ok 20-25 min. Ciasto wystudzić.
Do garnka wrzucić margarynę i podgrzewać. Dodać ser i syrop pigwowy. Jak już będzie płynna masa dosypywać stopniowo budyń i mieszać, żeby dobrze się rozprowadził. Zagotować. Gorącą masę wylać na ciasto. Wystudzić.
Zagotować 400 ml wody i rozpuścić w niej marmoladę. Jeśli słabo się rozpuszcza, to podgrzać. Następnie dodać galaretkę cytrynowa i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mleko. Masę wyłożyć na ciasto. Pozostawić do stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Marmoladę pokroić na plasterki ok 3-4 mm grubości i powycinać np. kwiatki. Winogrona pokroić na połówki. Ułożyć marmoladki i winogrona i zalać galaretką. Pozostawić do stężenia. Najlepiej na całą noc. Smacznego.