Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe połączenie biszkoptu z ciastem kokosowym oraz masą z ananasem.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12404
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5687
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7053
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12404
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5687
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7053
Składniki
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, wlewamy do białek ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do jajek (dzieląc na 3 razy) Delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (spód) o wymiarach 25/40 cm. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, partiami dosypujemy cukier. Gdy piana jest gładka wsypujemy wiórki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Wlewamy do blachy o takich samych wymiarach co na biszkopt. Pieczemy ok. 20-30 minut do lekkiego zarumienienia. Krem: sok z ananasa mieszamy z cukrem, żółtkami i budyniami. Ananasy kroimy w kostkę i odsączamy na sicie (ten sok zostawiam do nasączenia biszkoptu i ciastek) Mleko stawiamy na gaz, gdy się zagotuje wlewamy sok. Ciągle mieszamy żeby się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy za pomocą łyżki.
Biszkopt nasączamy sokiem z ananasa, wykładamy połowę masy i przykrywamy ciastem kokosowym. Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało możemy dolać trochę wody lub alkoholu) Polewa: żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją przykryła. Resztę składników przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Jak zacznie się gotować wyłączamy i dodajemy żelatynę (można ją wcześniej rozpuścić w mikrofali) Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem. Smacznego :)