Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Piramida

Przepis dnia 2013-11-28
Ciasto Piramida

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 69

Dodano:

Odsłon: 34032

Orginalny przepis pochodzi od pani Ewy Wachowicz i nazywa sie "Limonkowa piramida".Niestety nie mialam duzej blachy jedynie formę i podstawa nie była wystarczająco szeroka więc wyszło troche jak jakaś wieża:)) Przepis na biszkopt jest od pani Ewy i jest niezawodny:)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • Masy:
  • dżem z czarnej porzeczki(ja miałam słoik 390g i zeszła mi ponad połowa,ale to też zależy jaką ilośc każdy lubi)
  • śmietana 30% około 330g (ja miałam dwa opakowania po 200 i po przełożeniu oraz obłożeniu placka zostało mi trochę więc mysle,że
  • łyżka cukru zwykłego i waniliowego do śmietany
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Piramida

Przygotowanie

  1. 1.Robimy biszkopt. Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukry. Potem dodajemy po jednym żółtku aż do wyczerpania. Gdy masa będzie już puszysta dodajemy po łyżce mąki i powoli mieszamy. Na koniec wlewamy łyzkę oleju i mieszamy. Ja miałam forme prostokątną , ale lepsza jest ta duża (40x40). Zatem smarujemy formę tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Biszkopt pieczemy około 20 minut. Studzimy.

  2. 2.Gdy biszkopt jest już zimny musimy przygotowac warstwy. Odmierzamy ile cm ma miec każdy z pasków z tym ze każdy kolejny ma byc mniejszy od poprzedniego. Następnie kroimy i układamy aby zobaczyc jak nam wyszło:)

  3. 3. Przygotowujemy śmietanę, najlepiej jak jest zimna. Ubijamy ja na sztywno z cukrami.

  4. 4. Kolejnym krokiem będzie przekładanie warstw. Na pierwszą dałam dżem potem smietankę aż do wykończenia warstw. Potem gdy mamy już wszystko złożone smarujemy dookoła. W miarę równo:) Ja jeszcze muszę się podszkolic :))

    Placek gotowy i można go oczywiście jakoś ozdobic to już zależy od naszej wyobraźni:)

    Powinien trochę postac, aby warstwy się ładnie połączyły z masami, nie będzie wtedy problemu z krojeniem:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń