Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 811

Dodano:

Odsłon: 4395

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsze dużym powodzenie na spotkaniach rodzinnych. Polecam.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 250 g masła ( może być masło roślinne )
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 300 g powideł śliwkowych ( moje własnej roboty )
  • cukier puder do oprószenia ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Piana musi być sztywna i szklista.
    Z mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtek, pozostałego cukru zagnieść ciasto.
    Podzielić na trzy części. Do jednej porcji dodać kakao i wyrobić. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jasnym ciastem.
    Posmarować powidłami. Na powidła zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wyłożyć pianę z białek.
    Na pianę z białek zetrzeć porcję jasnego ciasta.
    Foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Po wystudzeniu obficie oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń