Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pleśniak z rabarbarem

Ciasto pleśniak z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1630

Dodano:

Odsłon: 2802

Przepyszne ciasto pleśniak z rabarbarem i pianką. Polecam ciepłe z gałką lodów. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • Ciasto;
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka margaryny lub masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao.
  • Rabarbar
  • 3 długie łodygi rabarbaru,
  • 1 łyżka cukru.
  • Pianka
  • 4 białka,
  • 1 kisiel truskawkowy,
  • 2 łyżki cukru pudru.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto pleśniak z rabarbarem

Przygotowanie

  1. Ciasto;
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mąki pozostałe składniki prócz kakao) i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wgniatamy. Ciasta owijamy w folię i chowamy do lodóki na 30 minut. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie wykładamy jedną jasną część ciasta.

  2. Rabarbar obieramy i kroimy w 1cm kostkę. Posypujemy cukrem i mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na rabarbar wykładamy ciemne ciasto( ścieramy na tarce o dużych oczkach).

  3. Pianka;

    Białka ubijamy, na koniec ubijania dodajemy stopniowo kisiel i cukier. Miksujemy na wolnych obratoach do połączenia się składników. Wykładamy na ciemne ciasto. Na koniec wykładamy jasne ciasto.

    Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń