Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto meeeeega czekoladowe, w sam raz dla czekoholików :-) zainspirowane przepisem Nigelli, z moimi modyfikacjami
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101337
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5831
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5834
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101337
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5831
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5834
Składniki
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać stopniowo jajka i nadal ucierać. Wsypać mąkę z sodą i kakao, dodać śmietanę i wszystko dobrze utrzeć. Zmniejszyć obroty miksera i lekkim strumykiem dodawać wrzątek. Na koniec wsypać drobno pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką. Formę (u mnie keksowa) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).
Ok. pół godz. przed końcem pieczenia przygotować syrop. Wodę zagotować w garnku z cukrem i kakao. Gotować co jakiś czas mieszając aż syrop lekko zgęstnieje i zacznie robić się delikatnie klejący. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy syropem, którego część powinna wsiąknąć w placek. Smacznego :-)