Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto półkruche ze śliwkami

Przepis dnia 2014-08-31
Ciasto półkruche ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 35331

Pyszne sezonowe słodkości.

Składniki

  • śliwki 1 kg
  • ciasto: mąka pszenna 1/2 kg
  • cukier 15 dkg
  • żółtka 2 szt
  • masło 25 dkg
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śmietana 2- 3 łyżki
  • szczypta soli
  • dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na połówki, usuwając pestki.

    Ciasto: Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto półkruche, rozwałkować, włożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto wyłożyć pokrojone owoce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st, przez 40- 50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 27 sierpnia 2014 Wygląda bardzo smacznie,zawsze się zastanawiałam czym różni się ciasto półkruche od kruchego? i nie wiem do dziś -) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 27 sierpnia 2014 Wspaniałe! A prezentuje się niezwykle apetycznie! Niebo dla podniebienia :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

minnie 27 sierpnia 2014 Ciasto wygląda smakowicie, do spróbowania :) a jakiej wielkości formy używasz ? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 sierpnia 2014 bardzo apetyczne ciasto :-) chyba jutro upiekę wg Twojego przepisu :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń