Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 3590

Delikatne i aromatyczne pełne genialnej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Pyszne, proste ciasto do kawki.

Składniki

  • mąka pszenna - 20 dag
  • cukier puder - 70 gram + trochę do posypania
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • sok pomarańczowy - 1/3 szklanki
  • dżem lub marmolada pomarańczowa - 1/3 szklanki
  • olej rzepakowy - 1/3 szklanki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana - 100 gram
  • blaszka podłużna - 25x13x6
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. W drugiej misce należy utrzeć jajko z cukrem pudrem. Gdy masa stanie się aksamitna dodajemy dżem pomarańczowy, dolewamy sok i olej. Mieszamy mokre składniki i łączymy je z suchymi.

  2. Gotowa masa czeka już tylko na to co najlepsze - skórka kandyzowana! Dodajemy jej tyle by została odrobina na posypanie wierzchu ciasta. Po wymieszaniu całości wylewamy ciasto na podłużną blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Na wierzch wykładamy resztę skórki i wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Ciasto powinno się piec około 45 minut.

  3. Przepisy na inne pyszne ciasta w linku pod wpisem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń