Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pomarańczowe w czekoladzie

Ciasto pomarańczowe w czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 316

Cudownie pomarańczowe ciasto zachwyci niejedno podniebienie. Przygotowanie jego jest proste, a zapach przy jego robieniu jest cudowny. Fani pomarańczy będą sięgać często po nie. Babka jest cudownie wilgotna i najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki. Zapraszam

Składniki

  • 300g mąki
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 150g masła lub margaryny
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto pomarańczowe w czekoladzie

Przygotowanie

  1. Pomarańcze dokładnie myjemy, wyparzamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce.

  2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem mikserem ok. 5min. W trakcie ucierania dodajemy skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy a następnie jajka. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko ze sobą dokładnie łączymy.

  3. Ciasto przelewamy do foremki. Ja piekę je w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180st C, funkcja góra/dół przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).

  4. Po upieczeniu wykładam ciasto na deskę, zdejmuję papier i daję mu odpocząć 5 minut. Wyciskam sok z pomarańczy – tak żeby było go ok pół szklanki i nasączam sokiem jeszcze dość gorące ciasto (ze wszystkich stron smaruję je pędzelkiem maczanym w soku aż skończy mi się sok). Ostudzoną babkę polewamy polewą czekoladową. U mnie jest to gorzka czekolada rozpuszczona w śmietance 30% ( 100ml śmietanki, 80g czekolady). Dekorujemy wg uznania.


    Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń