Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla was przepis na pyszne ciasto, które nazwałam "przedwiośnie". Ciasto zrobiłam w zielonych kolorach i tak mi się skojarzyło z wiosną, na którą wszyscy czekamy. Zieleń w cieście jest delikatna i powiedziałabym nieśmiała, dlatego ciasto nie nazwałam wiosennym, a przedwiośniem.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 480
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 915
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 213
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 480
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 915
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 213
Składniki
Do miski miksera włożyłam miękkie masło, jajka oraz cukier. Wszystko miksowałam przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż uzyskałam jednolitą, lekko puszystą masę. Do masy maślano - jajecznej dodałam kwaśną śmietanę i mleko i zmiksowałam do połączenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, a następnie partiami dodałam ją do masy jajeczno - maślanej, miksując na małych obrotach (można też wymieszać łyżką). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. U mnie zajęło to jedynie 25 minut. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika na metalową kratkę. Jedną galaretkę agrestową rozpuściłam w 250ml gorącej wody. Gorące ciasto ponakłówałam patyczkiem. Wierzch ciasta polałam przygotowaną galaretką. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Chłodne wstawiłam do lodówki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam krem. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, mąkę i cukier. Mieszankę przelałam do gotującego się mleka i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Chłodny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Krem wyłożyłam na schłodzone ciasto. Drugą galaretkę przygotowałam według instrukcji na opakowaniu, rozpuszczając ją w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto schłodziłam przez noc w lodówce.