Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto Pychotka z kremem śmietankowym
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto Pychotka z kremem śmietankowym

04.04.2020 Odsłon: 18059
5.0 (21 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
DomoweTorty
DomoweTorty

Pyszne połączenie kruchego ciasta z bezą, dżemem porzeczkowym i delikatnym kremem. Ciasto rozpływa się w ustach, jest niesamowicie pyszne, a w dodatku wyjątkowo podzielne i efektowne!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110513

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1352

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 791

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 425145

do 60 min 60 min
1173
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10728

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 12935

> 60 min >60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110513

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1352

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 791

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 425145

do 60 min 60 min
1173
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10728

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 12935

> 60 min >60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto Pychotka z kremem śmietankowym
Autor:
DomoweTorty
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • KRUCHE CIASTO:
  • 500 g. mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g. masła (prosto z lodówki)
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 16%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • BEZA:
  • 6 białek
  • 330 g. (1i1/2 szkl.) drobnego cukru
  • 1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 250 g. serka mascarpone
  • 500 ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • DODATKOWO:
  • słoiczek (420g.) dżemu z czarnej porzeczki
  • 140g. płatków migdałowych
  • UWAGI:
  • Do przygotowania ciasta, będziecie potrzebowali dwie blachy do pieczenia o standardowych wymiarach [25 cm. na 36 cm.]
Sposób przygotowania:
1

KRUCHE CIASTO: Do mąki z proszkiem dodajemy masło, które siekamy na drobne kawałki za pomocą noża. Dodajemy pozostałe składniki - żółtka, śmietanę, cukier i sół. Zagniatamy ciasto do momentu, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę.

2

Ciasto dzielimy na dwie równe części, z których formujemy kule. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

3

Docinamy papier do pieczenia tak, aby otrzymać dwa prostokąty o wielkości dna naszych blaszek [potrzebujemy dwie blachy do pieczenia, wymiary: 25 cm. na 36 cm.].

4

Schłodzone kule ciasta rozwałkowujemy, lub rozpłaszczamy ręką na dociętych kawałkach papieru do pieczenia (jedna kula na jednym, druga na drugim prostokacie). Nierówności odkrajamy nożem, tak aby kształt ciasta pokrywał się z kształtem naszych papierowych prostokątów.

5

Delikatnie układamy wyłożony ciastem papier na dnie blaszek do pieczenia. Na tym etapie blaszki z ciastem mogą chwilkę zaczekać, a my zabieramy się za przygotowanie bezy....

6

BEZA: Cukier mieszamy razem z mąką lub skrobią. Do białek, znajdujących się w osobnej misce, dodajemy szczyptę soli.

7

Białka zaczynamy ubijać na wolnych obrotach, następnie (po około minucie) zmieniamy na szybkie obroty. Nie przerywając pracy miksera, dodajemy partiami cukier - łyżka po łyżce. Miksujemy, aż cukier dokładnie połączy się z pianą, a nasza masa będzie gęsta i ciągnąca.

8

PRRZYGOTOWANIE BLATÓW DO PIECZENIA I PIECZENIE CIASTA: Piekarnik (z przygotowanymi dwoma półkami do pieczenia) rozgrzewamy do 140° C , funkcja: termoobieg! UWAGA: Możecie też upiec każdy z blatów oddzielnie, w 140° C na termoobiegu lub w 160° C z funkcją pieczenia: góra/dół.

9

Na każdy z naszych blatów kruchego ciasta, wykładamy po połowie dżemu porzeczkowego. Warstę dżemu pokrywamy bezą - rozsmarowująć ją równomiernie (połowa ilości bezy na każdy z blatów).

10

Wyłożone dżemem oraz bezą ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (dwie blaszki razem, na osobnych półkach). Pieczemy 40 minut w temperaturze 140° C [funkcja TERMOOBIEG!]

11

Upieczone blaty wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. To bardzo ważne, aby ciasto dobrze wystygło, zanim zabierzemy się do kolejnych etapów jego przygotowywania.

12

KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości (1/4 szkl.) gorącej, przegotowanej wody.

13

Serek mascarpone mieszamy z cukrem za pomocą miksera.

14

Dodajemy do serka śmietanę i ubijamy całość mikserem. Gdy masa zaczyna nabierać gęstości, dodajemy żelatynę (nie przerywając pracy miksera). Przerywamy miksowanie w momencie, gdy otrzymamy jednolitą, gęstą masę. Krem jest gotowy :)

15

PRZEKŁADANIE CIASTA KREMEM: Cały krem wykładamy na jeden z upieczonych i wystudzonych blatów ciasta.

16

Drugi blat musimu delikatnie wyjąć z blachy i ułożyć na warstwie kremu. Aby ułatwić sobie zadanie, możecie przekroić blat na pół i przenosić z blaszki na krem po połowie ciasta.

17

Tak przełożone ciasto jest gotowe do schłodzenia w lodówce. Ciasto powinno postać w lodówce przynajmniej 3 godziny, gdzie pod wpływem czasu i temperatury blaty delikatnie zmiękną, smaki się 'przegryzą' - ciasto będzie się łatwiej kroić i lepiej smakować :).

18

Po przeleżakowaniu w lodówce ciasto jest gotowe do pokrojenia i powędrowania z blachy na paterę, albo z blachy prosto na nasze talerzyki ;) Pamiętajcie, żeby gotowe ciacho przechowywać w lodówce! SMACZNEGO!!!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki