Desery Przepis na:
Ciasto "Cappucino orzechowe"

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 713
Dodano: 10.04.2010
Odsłon: 16376
Składniki
- mielone orzechy włoskie, 200 g
- siekane orzechy włoskie, 100 g
- orzechy włoskie do prażenia, 50 g
- Miód, 2 łyżki
- cukier drobny, 3/4 szkl.
- jajka, 10 szt.
- Bułka tarta, 2 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- śmietanka 30%, 500 ml
- śnieżka, 2 opak.
- sypka kawa cappucino orzechowa, 1 szkl.
- galaretka cytrynowa, 1 opak.
- cukier puder, 2 łyżki
- kawa zwykła, 2 łyżki
- słodzona kawa rozpuszczalna, 1 filiżanka
- Rum, 1/4 szkl.
- masło, 20 g
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
To jest porcja na dużą tortownicę (30 cm), jeśli ktoś chce zrobić mniejsze ciasto, proponuję wziąć połowę porcji. Najpierw należy oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową drobnego cukru i z 1 łyżką miodu. Dodać do tego zmielone orzechy i bułkę tartą, łyżeczkę rumu i wymieszać mikserem. Ubić białka, dodać do nich pozostały drobny cukier. Do żółtek dodawać pianę porcjami, wsypać orzechy siekane, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem 160).
-
Kiedy ciasto się piecze przygotować masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody i ostudzić na lekko ścinającą się galaretę. Śmietanę ze śnieżką ubić, wsypać cukier puder, kawę cappucino i dodać galaretkę. Masę włożyć do lodówki. Kiedy ciasto się upiecze zostawić je do ostygnięcia, następnie naponczować słodką kawą z rumem.
-
Na patelni rozpuścić masło z łyżką miodu, wsypać orzechy i prażyć przez chwilę. Na ostudzone ciasto wyłożyć całą masę (również na boki) i rozsmarować. Masę posypać kawą sypaną i przyozdobić prażonymi orzechami. Podawać po schłodzeniu. Smacznego! Kwiecień, 2010 r.
Komentarze do przepisu (5)

ilia 18 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Tak, do ciasta dajemy 10 jajek, a mąka jest zastąpiona orzechami. Pozdrawiam!1 Kto głosował? | Odpowiedz

kantarella 26 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
10 jajek do ciasta? Czy ono jest bez maki? Wyglada apetycznie i chcialabym sprobowac1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 14 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Galaretka cytrynowa, rum, orzechy - to moje ulubione smaki, więc ciasto do ulubionych. Na pewno będzie wypróbowane.1 Kto głosował? | Odpowiedz

ilia 13 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Annuar, to ciasto z zegarkiem w ręku zajęło mi 60 minut, no ale orzechy miałam zmielone (zawsze takie kupuję), więc można doliczyć jeszcze ten czas. Nawet mój mąż się zdziwił, że to tak szybko :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 13 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
To musi być wspaniale aromatyczne i orzechowe. myślę, że jest jednak pracochłonne i całościowe przygotowanie zajmuje trochę czasu... Ale warto :)0 Kto głosował? | Odpowiedz