Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe, z masą kukułkową i bitą śmietaną. Ciasto bardzo delikatne, imprezowe, pyszne.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 730
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 730
Składniki
biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. Następne biszkopty upiec tak samo.Jeden ciemny biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
3/4 białego biszkoptu pokroić w pasy(po długości). Reszta będzie zbędna.
masa kukułkowa-Cukierki rozpuścić w gotującej się wodzie, często mieszając. Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka. Drugą dolać do cukierków i ugotować budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą.Miękkie masło zmiksować dodając, po trochu budyniu.Rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
Ułożyć pasy z białego biszkoptu, w odstępach. nasączenie-Do gorącej kawy, dodać połamane czekolady w kostkę. Wymieszać do rozpuszczenia.Troszkę ostudzić i nasączyć pasy biszkoptu. (zamiast kawy, można dodać tyle wódki ale ja piekę też wnukom, to bez alkoholu)
bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć między pasy biszkoptu i rozsmarować.
Przykryć ciemnym biszkoptem. polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z mlekiem i masłem. Polać górę placka.