Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto nigdy u nas nie zalega . Błyskawicznie znika ze stołu.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 300
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 100
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 300
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 100
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Składniki
Całe jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i kakao. Na końcu wlać gorącą wodę. Wylać do formy o wymiarach 25/36 cm. Piec 30 minut w tem. 175 stopni. Zimny biszkopt można nasączyć amaretto i posmarować np galaretką z pigwy. Ale nie jest to konieczne.
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W jednej szklance zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy. Ugotować budyń. Landrynki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu aż się rozpuszczą. Połączyć z gorącym budyniem i syropem miętowym. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na "puch" i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Jeśli krem jest za rzadki, można dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozmieszanej w odrobinie wody. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć nasączone w gorzkiej mocnej kawie ciastka .
Galaretki rozmieszać z gorącą wodą. Przestudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, na koniec wlewać powoli galaretkę. Wylać na krem miętowy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Udekorować listkami mięty.