Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Zebra"

Ciasto Zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 528

Dodano:

Odsłon: 60808

Przedstawiam Wam moją Zebrę. Dwukolorowe, fajnie wyglądające ciasto. Lubię je piec, bo ma wiele zalet: jest proste i szybkie do zrobienia, smaczne, no i ładnie prezentuje się na stole. Zawsze dodaję gazowaną wodę mineralną, bo dzięki temu ciasto staje się bardziej pulchne. Polecam serdecznie.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto "Zebra"

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

  2. Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy.

  3. Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy.

  4. Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając.

  5. Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej.

  6. I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia.
    Całość ubijamy jeszcze chwilę.

  7. Ciasto dzielimy na dwie części.

  8. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.

  9. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką.

  10. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać).

  11. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Olena 10 lutego 2015 Zebra, jak malowana, jeszcze nie widziałam takiej doskonałej :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 lutego 2015 piękna i perfekcyjna, chyba się szybko skuszę :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń