Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 2490

Dodano:

Odsłon: 2959

Przepis na szybkie ciasto z rabarbarem.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • Składniki na kruszonkę
  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta zaczynam od kruszonki.
    Wykonanie kruszonki
    Na patelni stopić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aby wszystko nieco stężało.


    Przygotowanie ciasta
    Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając (można robotem) dodawać po jednym jajku. Ciasto ucieramy tak długo aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do masy jajeczno-maślanej.
    Gdy wszystkie składniki dobrze się już połączyć ciasto przełożyć do tortownicy.
    Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Jeżeli nie chcemy aby owoce na opadły na spód ciasta można obtoczyć w mace ziemniaczanej.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i poukładać owoce. Na owoce posypać kruszonkę.
    Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

    .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 kwietnia O raju! kiedy ja sie doczekam az moje rabarbary beda gotowe na oberwanie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 27 kwietnia to musi być maj za chwilkę :) Ale nabrałam ochoty. Wspaniałe :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 23 kwietnia Pyszne,szybkie z rabarbarem,który uwielbiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 23 kwietnia pyszne, mamy teraz najlepszy sezon na takie ciasta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń