Do góry

Desery Przepis na:

ciasto Rafaello

ciasto Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 522

pycha nic innego
Reklama
Reklama
ciasto Rafaello

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    8 jajek
    2 szklanki cukru pudru
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Możemy z tego upiec 1 biszkopt i przekroić go na pół (co jest ciężkie, ze względu na wielkość ciasta) lub upiec po prostu dwa. Pieczemy w 170ºC – 20 – 30 minut.

  2. Kokos:

    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    20 dag wiórków kokosowych
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ubijamy na sztywno pianę z białek. Dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, które należy delikatnie wmieszać. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180ºC.

  3. Masa I:

    5 żółtek
    3 łyżki cukru kryształu
    1 szklanka mleka
    1,5 kostki margaryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino w proszku (np. Mokate)

    Żółtka i mąkę dobrze należy dobrze zmiksować z cukrem i wlać do gotującego mleka. Mieszamy, aż się zagotuje i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy, dodając przestudzony budyń oraz proszek od kawy cappuccino.

  4. Masa II:

    1/2 l śmietany kremówki 30%
    2 śmietany „Śnieżki”
    1 szklanka adwokatu lub likieru jajecznego
    1 duża paczka podłużnych biszkoptów – skruszonych
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 biała czekolada
    3 łyżki słodkiego mleka
    1-2 łyżeczki żelatyny
    + wiórki do posypania

    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śnieżką, dodajemy adwokat lub likier, skruszone jak najdrobniej biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Dokładnie mieszamy.

  5. Ciasto: Jeśli upiekliśmy jeden biszkopt przekrajamy go na pół. Na pierwszy biszkopt nakładamy połowę masy I. Kładziemy na to placek kokosowy i przykrywamy resztą masy I. Kładziemy drugi biszkopt, który smarujemy całą masą II. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto schłodziło się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń