Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Ciasto ruda wiewiórka z domowym karmelem
  • Desery
  • Przepis na

Ciasto ruda wiewiórka z domowym karmelem

25.10.2024 Odsłon: 31634
5.0 (102 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na deser wypełniony jesiennymi smakami. Tym razem przygotujemy rudą wiewiórkę, czyli proste, lekko cynamonowe ciasto z soczystymi jabłkami i żurawiną oraz chrupiącymi orzechami włoskimi i czekoladą. Baza ciasta jest niesamowitą mieszanką różnych smaków i konsystencji. Mamy tutaj wilgotne jabłka, które nabrały subtelnej słodyczy w trakcie pieczenia, i lekko kwaskową żurawinę. Do tego wyraźnie czuć chrupiące orzechy i czekoladę, a kremowa śmietanka stanowi idealny pomost pomiędzy cynamonowym spodem i lekko słonym karmelem.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 2548

do 15 min 15 min
16
MZet
MZet
Ciasta

Ciasteczka z serem

Ciasta Ciasteczka z serem

Smaczna przekąska do chrupania

  • Nabiał
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 121

do 30 min 30 min
1
marianna1289
marianna1289
Śniadania

Apetyczne śniadanie

Śniadania Apetyczne śniadanie

Połączenie jajek, sera warzyw, upieczone, sprawi ,że śniadanie będzie zdrowe...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 651

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Dania główne Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.

  • Grill
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kiełbasy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 129

do 15 min 15 min
7
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Ciasta Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Babeczki
  • Serniki

Odsłon: 228

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8252

do 15 min 15 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 2548

do 15 min 15 min
16
MZet
MZet
Ciasta

Ciasteczka z serem

Ciasta Ciasteczka z serem

Smaczna przekąska do chrupania

  • Nabiał
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 121

do 30 min 30 min
1
marianna1289
marianna1289
Śniadania

Apetyczne śniadanie

Śniadania Apetyczne śniadanie

Połączenie jajek, sera warzyw, upieczone, sprawi ,że śniadanie będzie zdrowe...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 651

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Dania główne Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.

  • Grill
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kiełbasy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 129

do 15 min 15 min
7
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Ciasta Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Babeczki
  • Serniki

Odsłon: 228

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8252

do 15 min 15 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Ciasto ruda wiewiórka z domowym karmelem
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 100 g masła
  • 3 jabłka (ok. 350-400 g po obraniu)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady
Krem i przybranie
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 100 g słonego karmelu
Słony karmel (ok. 400 g)
  • 200 g (ok. 1 szklanka) cukru
  • 90 g masła
  • 150 g śmietanki kremówki (36%)
  • Sól, do smaku
Sposób przygotowania:
1

Opcjonalnie, przygotuj słony karmel. Do garnka z grubym dnem przesyp 200 g drobnego, białego cukru i podgrzewaj go na średnim ogniu do chwili, kiedy się rozpuści i nabierze pięknego, bursztynowego koloru. Na początku nie mieszaj cukru i pozwól mu się spokojnie upłynnić. W innym wypadku cukier może się zbrylić, co znacząco wydłuży przygotowanie karmelu, a wtedy trudniej będzie osiągnąć odpowiednią konsystencję. Po utworzeniu się bursztynowej kałuży możesz zacząć mieszać karmel, żeby się nie przypalił.

2

Kiedy cukier jest już całkowicie płynny, zmniejsz grzanie na niskie i dodaj 90 g pokrojonego w kostkę masła. Masę mieszaj tylko do chwili, aż zawartość naczynia całkowicie się połączy. Ważne jest, żeby użyć garnka z wysokimi bokami. Po dodaniu masła cukier zacznie bardzo mocno bulgotać, przez co karmel może wykipieć.

3

Po połączeniu cukru i masła dodaj do nich 150 g śmietanki kremówki (36%) i ponownie wymieszaj zawartość naczynia do całkowitego połączenia. Zarówno masło jak i śmietanka powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego pamiętaj o wyjęciu ich z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Dzięki temu lepiej połączą się z cukrem.

4

Po uzyskaniu jednolitego płynu dodaj do karmelu solidną szczyptę soli, mieszaj, aż płyn się uspokoi i przestanie wrzeć, a następnie zdejmij garnek z ognia. Tak przygotowany karmel przelej do wyparzonego słoika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowy karmel można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.

5

Do niewielkiej miseczki przesyp 100 g suszonej żurawiny. Zalej ją świeżo zagotowaną wodą i krótko przemieszaj, żeby rozbić sklejone ze sobą owoce. Tak przygotowane owoce odstaw na około 15 minut, do namoczenia. Po tym czasie odsącz je na drobnym sitku i odstaw do lekkiego przestudzenia.

6

Przesiej 300 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dwie czubate łyżeczki cynamonu i niewielką szczyptę soli przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Przemieszaj całość krótko przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

7

Do osobnej, dużej miski przelej 4 duże jajka i dodaj do nich 150 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera, aż masa co najmniej podwoi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera do wysokich wraz ze wzrostem objętości jajek.

8

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zmniejsz obroty miksera na średnie i dodaj do masy 100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Wlewaj je powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia.

9

Do tak przygotowanej masy jajecznej dodaj składniki suche. Zrób to w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem ostrożnie łącz ze sobą zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do momentu, w którym przestaniesz widzieć suchy proszek. Po dodaniu całej mąki ciasto znacząco zmniejszy swoją objętość i mocno zgęstnieje.

10

Do gotowego ciasta dodaj około 400 g obranych, pokrojonych w kostkę kwaśnych jabłek, nasączoną wcześniej żurawinę, 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich i taką samą ilość drobno posiekanej czekolady. Całość krótko wymieszaj szpatułką, aż ciasto pokryje składniki.

11

Tak przygotowane ciasto przełóż do formy o rozmiarach 18 x 28 cm. Spód blaszki wcześniej natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto cierpliwie i powoli rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni formy, starając się przy tym jak najrówniej rozłożyć dodatki.

12

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 – 45 minut, do chwili, kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru, a wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie całkowicie sucha. Przyznaję, że nie jest łatwo znaleźć miejsce na sprawdzenie ciasta! Po upieczeniu ciasta wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Dwie, trzy godziny powinny wystarczyć.

13

Kiedy ciasto jest już chłodne, przygotuj krem, którym pokryjesz jego wierzch. Do dużej miski przelej 300 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 150 g zimnego serka mascarpone, 20 g cukru pudu i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania sztywnego kremu. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększam moc wraz ze wzrostem objętości kremu.

14

Gotowy krem przełóż na wierzch wystudzonego ciasta i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni. Po wyłożeniu kremu odstaw blaszkę do lodówki na około godzinę, żeby wierzch ładnie się zestalił. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki, pozbądź się boków blaszki i udekoruj całość słonym karmelem. Jeśli karmel został przygotowany z wyprzedzeniem, prawdopodobnie będzie zbyt gęsty; wystarczy lekko podgrzać go w mikrofali lub kąpieli wodnej, tylko do chwili, aż się upłynni, a następnie odstawić na 5 minut do przestudzenia, żeby nie rozpuścił śmietany. Ja swój karmel wyciskam z rękawa cukierniczego, tworząc z niego wzór kratki, ale jeśli chcesz, możesz pokryć nim śmietanę całkowicie.

15

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki