Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Ciasto ruda wiewiórka z domowym karmelem
  • Desery
  • Przepis na

Ciasto ruda wiewiórka z domowym karmelem

25.10.2024 Odsłon: 31684
5.0 (102 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na deser wypełniony jesiennymi smakami. Tym razem przygotujemy rudą wiewiórkę, czyli proste, lekko cynamonowe ciasto z soczystymi jabłkami i żurawiną oraz chrupiącymi orzechami włoskimi i czekoladą. Baza ciasta jest niesamowitą mieszanką różnych smaków i konsystencji. Mamy tutaj wilgotne jabłka, które nabrały subtelnej słodyczy w trakcie pieczenia, i lekko kwaskową żurawinę. Do tego wyraźnie czuć chrupiące orzechy i czekoladę, a kremowa śmietanka stanowi idealny pomost pomiędzy cynamonowym spodem i lekko słonym karmelem.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 219

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60565

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 481

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1052

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4702

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1356

do 30 min 30 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 219

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60565

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 481

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1052

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4702

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1356

do 30 min 30 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Ciasto ruda wiewiórka z domowym karmelem
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 100 g masła
  • 3 jabłka (ok. 350-400 g po obraniu)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady
Krem i przybranie
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 100 g słonego karmelu
Słony karmel (ok. 400 g)
  • 200 g (ok. 1 szklanka) cukru
  • 90 g masła
  • 150 g śmietanki kremówki (36%)
  • Sól, do smaku
Sposób przygotowania:
1

Opcjonalnie, przygotuj słony karmel. Do garnka z grubym dnem przesyp 200 g drobnego, białego cukru i podgrzewaj go na średnim ogniu do chwili, kiedy się rozpuści i nabierze pięknego, bursztynowego koloru. Na początku nie mieszaj cukru i pozwól mu się spokojnie upłynnić. W innym wypadku cukier może się zbrylić, co znacząco wydłuży przygotowanie karmelu, a wtedy trudniej będzie osiągnąć odpowiednią konsystencję. Po utworzeniu się bursztynowej kałuży możesz zacząć mieszać karmel, żeby się nie przypalił.

2

Kiedy cukier jest już całkowicie płynny, zmniejsz grzanie na niskie i dodaj 90 g pokrojonego w kostkę masła. Masę mieszaj tylko do chwili, aż zawartość naczynia całkowicie się połączy. Ważne jest, żeby użyć garnka z wysokimi bokami. Po dodaniu masła cukier zacznie bardzo mocno bulgotać, przez co karmel może wykipieć.

3

Po połączeniu cukru i masła dodaj do nich 150 g śmietanki kremówki (36%) i ponownie wymieszaj zawartość naczynia do całkowitego połączenia. Zarówno masło jak i śmietanka powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego pamiętaj o wyjęciu ich z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Dzięki temu lepiej połączą się z cukrem.

4

Po uzyskaniu jednolitego płynu dodaj do karmelu solidną szczyptę soli, mieszaj, aż płyn się uspokoi i przestanie wrzeć, a następnie zdejmij garnek z ognia. Tak przygotowany karmel przelej do wyparzonego słoika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowy karmel można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.

5

Do niewielkiej miseczki przesyp 100 g suszonej żurawiny. Zalej ją świeżo zagotowaną wodą i krótko przemieszaj, żeby rozbić sklejone ze sobą owoce. Tak przygotowane owoce odstaw na około 15 minut, do namoczenia. Po tym czasie odsącz je na drobnym sitku i odstaw do lekkiego przestudzenia.

6

Przesiej 300 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dwie czubate łyżeczki cynamonu i niewielką szczyptę soli przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Przemieszaj całość krótko przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

7

Do osobnej, dużej miski przelej 4 duże jajka i dodaj do nich 150 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera, aż masa co najmniej podwoi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera do wysokich wraz ze wzrostem objętości jajek.

8

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zmniejsz obroty miksera na średnie i dodaj do masy 100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Wlewaj je powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia.

9

Do tak przygotowanej masy jajecznej dodaj składniki suche. Zrób to w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem ostrożnie łącz ze sobą zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do momentu, w którym przestaniesz widzieć suchy proszek. Po dodaniu całej mąki ciasto znacząco zmniejszy swoją objętość i mocno zgęstnieje.

10

Do gotowego ciasta dodaj około 400 g obranych, pokrojonych w kostkę kwaśnych jabłek, nasączoną wcześniej żurawinę, 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich i taką samą ilość drobno posiekanej czekolady. Całość krótko wymieszaj szpatułką, aż ciasto pokryje składniki.

11

Tak przygotowane ciasto przełóż do formy o rozmiarach 18 x 28 cm. Spód blaszki wcześniej natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto cierpliwie i powoli rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni formy, starając się przy tym jak najrówniej rozłożyć dodatki.

12

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 – 45 minut, do chwili, kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru, a wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie całkowicie sucha. Przyznaję, że nie jest łatwo znaleźć miejsce na sprawdzenie ciasta! Po upieczeniu ciasta wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Dwie, trzy godziny powinny wystarczyć.

13

Kiedy ciasto jest już chłodne, przygotuj krem, którym pokryjesz jego wierzch. Do dużej miski przelej 300 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 150 g zimnego serka mascarpone, 20 g cukru pudu i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania sztywnego kremu. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększam moc wraz ze wzrostem objętości kremu.

14

Gotowy krem przełóż na wierzch wystudzonego ciasta i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni. Po wyłożeniu kremu odstaw blaszkę do lodówki na około godzinę, żeby wierzch ładnie się zestalił. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki, pozbądź się boków blaszki i udekoruj całość słonym karmelem. Jeśli karmel został przygotowany z wyprzedzeniem, prawdopodobnie będzie zbyt gęsty; wystarczy lekko podgrzać go w mikrofali lub kąpieli wodnej, tylko do chwili, aż się upłynni, a następnie odstawić na 5 minut do przestudzenia, żeby nie rozpuścił śmietany. Ja swój karmel wyciskam z rękawa cukierniczego, tworząc z niego wzór kratki, ale jeśli chcesz, możesz pokryć nim śmietanę całkowicie.

15

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki