Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ryżowe

Ciasto ryżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1554

Dodano:

Odsłon: 2873

Jest inne, nie rośnie nie ma mąki ale smak pomarańczy i bita śmietana powoduje że jest smaczne:-)) Pamiętajcie tylko żeby kupić dobrej jakości ryż.

Składniki

  • Mleko 3,2% 700ml
  • Ryż 150g
  • Skórka otarta z jednej cytryny i jednej pomarańczy
  • Cukier 100g
  • Cukier waniliowy 1szt.
  • Jajka 3szt.
  • Śmietana 30% lub 36%
  • Owoce
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować w garnku dodać do niego otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Do gotującego się mleka dodać ryż i gotować na malutkim ogniu 35minut mieszając żeby się nie przypalił. Generalnie chodzi o to aż ryż całkowicie się rozklei czyli będzie z niego coś na rodzaj papki:-)) Mój ryż był oporny ( przy tm cieście warto kupić dobry ryż ) Odstawiamy do całkowitego wystudzenia około godziny. Ja go od czasu do czasu przemieszałam.

  2. Do wystudzonego ryżu dodajemy cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 3 białka ubijamy na sztywną pianą.Dodajemy ją do ryżu i po raz kolejny delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy i tu w przepisie było 22cm jednak ciasto to nie rośnie więc moim zdaniem tortownica powinna być mniejsza. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 170stopni z termoobiegiem lub 180stopni bez termoobiegu przez około 40 - 45minut

  3. Wystudzone ciasto dekorujemy bitą śmietaną ubitą z 2łyżkami cukru pudru i owocami świeżymi jak malinki lub jak ja ananasem z puszki:-))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń