Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto „salceson”

Ciasto „salceson”

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 2230

Dodano:

Odsłon: 1464

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto z jabłkami, ciasto „salceson”. Jabłka są teraz w sezonie i chociaż szarlotka to moje ulubione ciasto z jabłkami, to ciasto również często gości na moim stole, o tej porze roku. Pomimo niezbyt apetycznej nazwy, ciasto smakuje wyśmienicie i bardzo je Wam polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g jabłek
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru z wanilia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 1 lyzka masła
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto „salceson”

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

  2. W misce utrzeć jajka z sola i cukrem na puszysta masę. Ciągle mieszając do utartej masy dodać olej.
    Na koniec do miski przesiać make z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze połączyć mieszając.

    Do gotowej masy dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać.

  3. Tak przygotowane ciasto przelać do formy. Moja o wymiarach 25 X 15.

    Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 st C. Funkcja piekarnika góra – dół. Piec przez około 40 – 5o min. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

  4. Zrobić polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę z dodatkiem masła. Gotową polewę wylać na wystudzone ciasto.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 sierpnia Za tym tradycyjnym raczej nie przepadam, choć znam smakoszy ;)
Takie ciacho, to jednak co innego i na pewno nie pogardził bym kawałkiem, choć raczej dwoma, lub trzema :) A co, mamy weekend i można trochę zaszaleć ;p
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń