Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mmm...śliwki w czekoladzie, to ciasto jest dla tych którzy je uwielbiają. Kakaowy biszkopt z lekko pijanym kremem czekoladowym, uwieńczony suszonymi śliwkami i czekoladą.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Ubić białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, dodać w 2 partiach mąkę przesianą z kakao, na koniec olej. Piec 20 minut w 170°C.
Śmietankę podgrzać (może lekko zawrzeć), zalać nią połamane czekolady. Po 3 minutach dokładnie wymieszać, aż czekolady się całkiem rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia, włożyć do lodówki na conajmniej 3 godziny. W dużej schłodzonej misce ubić śmietankę czekoladową z serkiem. Gdy pojawiają się liczne esy-floresy, można wlać likier i jeszcze chwilkę mieszać, aby dokładnie połączył się z kremem.
Wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku na małej mocy palnika do rozpuszczenia czekolady.
Składanie: Na ostygnięte ciasto wyłożyć krem, posypać pokrojonymi w paski śliwkami. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, polać strużkami polewy. Pokroić na kawałki nożem (można maczać go w gorącej wodzie i wycierać dla ułatwienia). Włożyć do lodówki. Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień. :)