Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śliwka w czekoladzie

Ciasto śliwka w czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 412

Dodano:

Odsłon: 16945

Mmm...śliwki w czekoladzie, to ciasto jest dla tych którzy je uwielbiają. Kakaowy biszkopt z lekko pijanym kremem czekoladowym, uwieńczony suszonymi śliwkami i czekoladą.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • Krem:
  • 400 g śmietanki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100-150 g gorzkiej czekolady (ilość zależy czy krem ma być delikatny czy mocno czekoladowy)
  • 100 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki likieru czekoladowego (albo innego np. o smaku śliwki w czekoladzie ;))
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • + 200 g śliwek namoczonych przez kilka godzin w 200 ml wrzątku
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ubić białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, dodać w 2 partiach mąkę przesianą z kakao, na koniec olej. Piec 20 minut w 170°C.

  2. Śmietankę podgrzać (może lekko zawrzeć), zalać nią połamane czekolady. Po 3 minutach dokładnie wymieszać, aż czekolady się całkiem rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia, włożyć do lodówki na conajmniej 3 godziny. W dużej schłodzonej misce ubić śmietankę czekoladową z serkiem. Gdy pojawiają się liczne esy-floresy, można wlać likier i jeszcze chwilkę mieszać, aby dokładnie połączył się z kremem.

  3. Wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku na małej mocy palnika do rozpuszczenia czekolady.

  4. Składanie:
    Na ostygnięte ciasto wyłożyć krem, posypać pokrojonymi w paski śliwkami. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, polać strużkami polewy. Pokroić na kawałki nożem (można maczać go w gorącej wodzie i wycierać dla ułatwienia). Włożyć do lodówki. Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń