Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby takie zwykłe, ucierane ciasto śliwkowe, ale z dodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10563
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336867
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4610
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424495
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10563
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336867
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4610
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424495
Składniki
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję jajka, następnie skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli, całość ucieram. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i dodaję stopniowo do masy, ucieram. Blaszkę (40 x 25) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek, wewnętrzną stroną do góry (żeby sok nie wlewał się do ciasta).
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 35 minut. W tym czasie ubijam białka na sztywno i pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Pianę przekładam do szprycy i wyciskam „czapeczki” na upieczone ciasto. Blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut. Kiedy ciasto przestygnie, jest gotowe. Smacznego