Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śliwkowe pod bezowymi czapkami

Ciasto śliwkowe pod bezowymi czapkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 358

Niby takie zwykłe, ucierane ciasto śliwkowe, ale z dodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu.

Składniki

  • 250 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z cytryny
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję jajka, następnie skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli, całość ucieram.
    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i dodaję stopniowo do masy, ucieram.
    Blaszkę (40 x 25) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek, wewnętrzną stroną do góry (żeby sok nie wlewał się do ciasta).

  2. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 35 minut.
    W tym czasie ubijam białka na sztywno i pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier.
    Pianę przekładam do szprycy i wyciskam „czapeczki” na upieczone ciasto.
    Blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut.
    Kiedy ciasto przestygnie, jest gotowe.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (39)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń