Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26201
Dodano: 16.09.2019
Odsłon: 4832
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek, środkiem śliwki do góry.
Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel wymieszany z cukrem. Ubitą pianę równo wykładamy na wierzch śliwek.
Wierzch ciasta posypujemy kawałkami pozostałego ciasta, ścierając go przez wielkie oczka.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.
Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 17 września 2019Zgłoś do usunięcia
O fajne ciacho, śliweczki... :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 16 września 2019Zgłoś do usunięcia
Musialo bosko smakowac!2 Kto głosował? | Odpowiedz

drNowak 16 września 2019Zgłoś do usunięcia
Super aż ślinka leci:) A czy zamiast kisielu można użyć galaretkę np. cytrynową?6 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 16 września 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciacho :-)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 16 września 2019Zgłoś do usunięcia
Ze śliweczkami....mniam!!!!!4 Kto głosował? | Odpowiedz