Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Słony Karmel (bez pieczenia)

Ciasto Słony Karmel (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 2209

Dodano:

Odsłon: 2988

Ostatnio postanowiłam nieco pokombinować. Koniecznie chciałam zrobić coś z likierem słony Karmel. I chyba całkiem nieźle mi poszło, bo ciasto dosłownie znikało z brytfanny. Ciasto jest na herbatnikach i krakersach, z bitą śmietaną, masą kajmakową i aksamitną masą z likierem. Całość dopełniło kakao. Czego chcieć więcej?

Składniki

  • paczka maślanych herbatników
  • 2 paczki słonych krakersów
  • puszka masy kajmakowej (400g)
  • kostka masła (200g)
  • 180 ml likieru Słony Karmel
  • 700 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 2.5 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki są podane na dużą blachę 36 cm x 25 cm.

    Zaczynamy od wyciągnięcia masła z lodówki, tak by było miękkie. Następnie robimy budyń. Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko musimy dokładnie zmiksować, tak, by nie było grudek. Taką mieszankę wylewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Miękkie masło miksujemy do białości i dodajemy stopniowo, po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Do powstałej masy ostrożnie wlać cienkim strumieniem likier Słony Karmel, miksować na małych obrotach – tylko do połączenia składników.

  3. Na dnie brytfanny układamy koło siebie herbatniki. Na nie wykładamy powstałą masę budyniowo-likierową. Masę wyrównać. Kolejno, na masie układamy jeden obok drugiego krakersy. Na krakersach rozsmarowujemy całą puszkę masy kajmakowej. Na kajmak układamy kolejną warstwę krakersów.

  4. Na koniec ubijamy śmietanę, która musi być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania śmietany, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami. Ubijać jeszcze przez chwilę. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Widelcem nieco ją pofalować i posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej smakuje kolejnego dnia. ;)

    SMACZNEGO! :)

  5. .

  6. .

  7. .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń