Do góry

Desery Przepis na:

ciasto snickers

ciasto snickers

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1709

Dodano:

Odsłon: 8698

Połączenie karmelizowanych orzechów, toffi, masy budyniowej i miodowych placków jest idealne. Wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • Składniki na warstwę orzechową:
  • 300g posiekanych orzechów laskowych
  • 100g masła
  • 3 łyżki miodu
  • Składniki na kruche placki:
  • 600g mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki miodu
  • 200g masła
  • 2 łyżki mleka
  • Składniki na krem budyniowy:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • Ponadto:
  • 1 puszka masy krówkowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Potrzebujemy blaszki o wymiarach 25x35cm.
    Warstwa orzechowa: W garnku rozpuszczamy masło z miodem, na koniec dodajemy orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blaszkę. Pieczemy 15minut w 170oC.

    Kruche blaty: Mąkę łączymy z sodą i pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek wałkujemy na placki o wymiarach 25x35cm. Pieczemy przez ok 10 minut na złoty kolor w temperaturze 170oC. Blaty studzimy.

    Krem budyniowy: ½ litra mleka wraz z cukrem zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać budyń z mąkami. Ugotować budyń.

    Wykonanie: Jeden blat smarujemy masą krówkową, przykrywamy kolejnym plackiem, który smarujemy połową masy budyniowej. Ponownie przykrywamy zapieczonym blatem, budyniem i przykrywamy warstwą orzechową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń